top of page

FUTSAL

Jag har börjat spela futsal!!! Eller fútbol sala som man säger här. Tack vare världens bästa kollega Silvia Espelt som hjälpte mig att hitta lag här i Barcelona.

Det ligger i Santa Coloma, ungefär 20 minuters tunnelbanefärd från min station. Santa Coloma är en del av Barcelona där det bor ungefär 120.000 pers. Gissa hur många futsal-klubbar som finns där?

Tjugo stycken!!

Futsal är verkligen sjukt stort i Spanien och det är så jävla kul att äntligen få spela det året om. Ända sen jag var liten och spelade futsal-turneringar på vintern har jag alltid tyckt att det nästan är ännu roligare än fotboll. Det är som en perfekt blanding av fotboll och innebandy och passar min spelstil så bra. Men i Sverige har det ju länge varit en "off season fotbollsvariant". Här är det istället sin egna sport.

I alla fall, så fick jag numret till en tjej i laget som talade om plats och träningstid för provträning. Allt på sms på spanska eftersom hon inte pratar engelska.

Inte bara hon, utan ingen i laget pratar engelska. Och då menar jag verkligen NOLL engelska. De kan säga hello, goodbye och I love you typ. Det är faktiskt ganska sjukt, men det är väldigt bra eftersom jag då tvingas lära mig spanska snabbare.

Första träningen var fys på stranden, inte så svårt att fatta övningarna.

Första futsalträningen däremot..hahah ni skulle sett mig.

Jag är lååångt ifrån flytande på spanska. Jag kan göra mig förstådd och oftast prata runt ord som jag inte kan. Förstår även rätt mycket om den jag pratar med pratar långsamt. Men både tränarna och tjejerna pratar så jäävla snabbt. Och jag kan inte speciellt många fotbollstermer på spanska heller (jag har ganska litet ordförråd över huvud taget än så länge. Har trots allt bara pluggat språket i tre veckor).

Tränaren går igenom första övningen och jag fattar verkligen noll. När man spelar fotboll på stor plan är det ju bara att ställa sig sist i ledet och kolla vad de framför gör. Men här skulle vi börja med en uppspelsvariant med både anfallare och försvarare. Eftersom vi bara är typ 7 pers på träningarna så behövs alla i sådana övningar (alltså ingen chans att gömma sig i en kö).

Inte så lätt alltså, och fan vad trög man känner sig när man inte förstår vad någon säger.

Dock otroligt lärorikt. Jag sitter alltid på tunnelbanan hem med ett löjligt lyckligt leende på läpparna. Trots att det såklart är lite jobbigt att inte kunna prata än så är det så jävla kul att spela. Att få lära sig en ny sport (riktig futsal är så otroligt mycket mer annorlunda från fotboll än vad jag trodde), ett nytt språk, träffa nya människor. Och så ler jag lite extra för att jag tycker att jag är rätt cool som börjar spela med ett lag där jag inte riktigt kan kommunicera fullt ut med någon.

Längtar ihjäl mig tills jag kan prata spanska flytande.

Har inga futsal-bilder så här kommer tre stycken slumpmässiga från veckan:


Archive
bottom of page